Bedrijfsgeschiedenissen

Jouw bedrijf, organisatie of project verdient een biografie.

Een jubileum of een andere mijlpaal kan aanleiding zijn het verhaal van je bedrijf of organisatie te vertellen en zo verleden, heden en toekomst te verbinden. Ook interessante projecten of programma’s lenen zich voor een ‘biografie’.

Hoe werkt het?

Na het bespreken van je wensen ga ik aan de slag. Aan de hand van archiefonderzoek en gesprekken met bijvoorbeeld (oud)medewerkers maak ik een aansprekend verhaal.

Wat krijg je?

Een boek dat leest als een roman. Geïllustreerd met foto’s en afbeeldingen. Een waardevol aandenken voor medewerkers, relaties en andere geïnteresseerden.

Mijn ervaring

biograaf tekstschrijver journalist Klimaatwerkers coverBegin 2022 verschijnt Klimaatwerkers. Niet thuis maar op je werk kun je de grootste positieve impact hebben op het klimaat. Wat zet meer zoden aan de dijk? Als inkoper de fiets pakken bij het boodschappen doen, of in je bedrijf alleen nog maar kiezen voor hernieuwbare bouwmaterialen? Als medewerker van een bloemengroothandel thuis je groencontainer vullen, of ervoor zorgen dat je werkgever dankzij slimme verpakkingen echt vergroent? Voor het tegengaan van klimaatverandering geldt: alle beetjes helpen. Maar het liefst wel beetjes die een grotere beweging in gang zetten. Je woning isoleren, afval scheiden of de fiets pakken? Vooral doen. Maar het echte verschil maak je op je werk. Klimaatwerkers laat zien dat je geen CEO of klimaatactivist hoeft te zijn om op jouw werk een positieve impact te hebben op het klimaat. Met de inspirerende voorbeelden en praktische tips kun je vandaag nog aan de slag in jouw organisatie en de eerste stap zetten naar een duurzamere toekomst – voor jouw organisatie en voor de wereld.

 

biograaf tekstschrijver journalist Ouderenstrijd cover“Je zou het boek willen sealen om de kwade dampen binnen te houden” (Ariejan Korteweg in de Volkskrant)

“Vergeet The Wire. Vergeet House of Cards. Vergeet Borgen. U heeft nu het script in handen van potentieel de meest opmerkelijke politieke tv-serie ooit: Fifty Plus. Ik heb het boek werkelijk in één ruk uitgelezen.” (Henk Krol) 

Eind 2021 verscheen Ouderenstrijd. De bewogen geschiedenis van 50PLUS. Ouderen serieus nemen en opkomen voor hun belangen: met dat doel richtte Jan Nagel 50plus op. Boegbeeld Henk Krol streed namens de partij in de Tweede Kamer voor hogere pensioenen en een lagere aow-leeftijd. In 2020 stond de partij op tien zetels in de peilingen en regeringsdeelname lonkte. Maar na interne twisten stapten partijvoorzitter Dales en partijleider Krol op en onder de nieuwe lijsttrekker Liane den Haan kelderde de partij naar één zetel, die ze meenam toen ze kort na de verkiezingen de partij de rug toekeerde. Aan de hand van diepgravend onderzoek en openhartige gesprekken met hoofdrolspelers en partijwatchers reconstrueert Ouderenstrijd de turbulente geschiedenis van 50plus. Wat is er landelijk, lokaal en in Europa bereikt? Welke plek neemt de partij in ons politieke landschap in? Waarom werd ze telkens geplaagd door interne ruzies, afsplitsingen en opstappende bestuurders? Welke rol speelden partijcultuur, weeffouten in de structuur en de ruziemakers zelf?

 

biograaf tekstschrijver journalist cover BoerboomBegin 2021 verscheen Hofleverancier Boerboom. Een begrip in Deventer en Zwolle. Johannes Boerboom uit Deventer bouwde in de negentiende eeuw een handeltje in medicinale wondermiddeltjes uit tot een toonaangevende zaak met een assortiment dat varieerde van pendules en servies tot koffers en parfum. Zijn zoon Johan zette de winkel voort. Twee ongetrouwde broers en een zus openden een filiaal in Zwolle. Boerboom importeerde zijn serviezen en bestekken toen al uit heel Europa. Textielbaronnen en freules uit de wijde omtrek wisten de hofleverancier te vinden. Onder de derde en vierde generatie groeide de winkel uit tot een begrip in Deventer en Zwolle. Het boek schetst een levendig beeld van de winkels en hun eigenaren door de jaren heen: de moeilijke tijd tijdens de wereldoorlogen en de crisis, disputen met leveranciers en klanten, beurzen, reclame, verbouwingen en uitbreidingen. De laatste eigenaar, oud-medewerkers en klanten blikken terug.

 

biograaf tekstschrijver journalist 9789087048303 covr Boerboom 3In maart 2020 verscheen Beroofd volgens de regels. Dit boek vertelt het aangrijpende verhaal van zeven markante Joodse ondernemers in Deventer tijdens de bezetting. Hun zaken - een slagerij, textielgroothandel, dansschool, veehandel, elastiekfabriek, rijwielgroothandel en boekwinkel - traden zoals alle Joodse ondernemingen 'in liquidatie'. Een bewindvoerder verving de eigenaar, de zaak werd ontmanteld of doorverkocht. Bureaucratische procudures gaven de diefstal een officieel aanzien. Ik onderzocht hoe bewindvoerders, taxateurs, boekhouders en nieuwe eigenaren tewerk gingen en wat hen dreef. Maar ik schrijf ook over de angst, onderduik, arrestatie en deportatie van de oorspronkelijke eigenaren. Beroofd volgens de regels combineert bedrijfs- oorlogs- en familiegeschiedenis.   

 

biograaf tekstschrijver journalist 1220In maart 2019 verscheen Deining in de IJsseldelta. Deze biografie van de bypass (tussen IJssel en Drontermeer) bij Kampen vertelt de bewogen geschiedenis van een Ruimte voor de rivierproject dat jarenlang de voorpagina's haalde. Van de eerste plannen, de weerstand in de omgeving en de rechtszaken tot de aanleg van de bijzondere waterbouwkundige werken. Wat betekende het project voor de bewoner wiens huis moest wijken? Voor de archeoloog die een middeleeeuwse kogge uit de IJssel opdiepte? Voor de ecoloog die tienduizenden kwetsbare dieren redde tijdens de werkzaamheden? Aan de hand van persoonlijke verhalen laat ik zien hoe het gebied in de afgelopen jaren is veranderd en wat dit betekent voor mens en natuur. Ik schreef dit boek op verzoek van de provincie Overijssel.